top of page
67315AB2-34B0-4958-9C25-C7143F54C0E9.jpe

CONCLUSIÓ

ENQUESTES REALITZADES

Per comprovar l’impacte dels nostres curtmetratges i veure si s’ha complert l’objectiu de transmetre un missatge educatiu cap a un públic de totes les edats, s’ha realitzat una enquesta online.

Edat.png

Aquesta ha estat molt participativa, ja que ha tingut un total de 59 respostes. Tenir un ventall d’opinions més gran ens permet tenir una visió més àmplia i diversa del projecte.

Sobretot han respost persones joves d’entre 16 i 25 anys i adults d’entre 46 i 50 anys, però hi ha també de diferents.

Preguntes prèvies

En les preguntes prèvies a veure el projecte, per veure el coneixement que la gent té, es pregunta sobre les emocions bàsiques. La majoria de la gent sap que l’alegria, la tristesa i la por ho són, les altres (ràbia i fàstic) fan dubtar, i hi ha persones que consideren que d’altres com l’amor i el dubte també formen part d’aquestes.
En quant a si totes són vàlides i necessàries, un 93,2 ha votat que sí així que és un bon començament.
Les respostes d’unir colors amb emocions són molt iguals, el públic ha triat els que més reflexats estan en els curts. 

ALEGRIA = groc

TRISTESA =blau i negre

RÀBIA = vermell

FÀSTIC = verd

POR = Lila i negre

Emocions bàsiques.png

La dinàmica de les altres seccions ja és més personal, primer es visualitza el vídeo, després s’expressa l’opinió de forma redactada i finalment es diu quins valors es representen. És a dir, no hi ha respostes correctes ni incorrectes ja que és l'opinió de cada persona.

RÀBIA

La història de Ràbia s’ha entès per casi tots els participants, és a dir, el missatge de la ira acumulada en la vida quotidiana d’una persona i el desenllaç feliç degut a la família ha estat el més repetit.
Responent a l’aprenentatge que transmet més o menys tothom pensa igual: la importància de les persones estimades, la relativització de les emocions i la necessitat d’un entorn de pau. Així que són interpretacions bastant semblants a les que plantejavem a l’hora de fer el curt.
Els valors més anomenats són l’amor, la família i llar, o sigui segueixen la dinàmica de la pregunta anterior. Algunes persones també han triat capitalisme i treball, que són com la interpretació més literal de l’argument.

TRISTESA I ALEGRIA

L’argument d’aquest curtmetratge s’ha entès a la perfecció, les respostes més dites són: la monotonia de la rutina i el sentit de la vida. 

L’aprenentatge és també transmès correctament. Els participants parlen sobre la importància de les coses que ens omplen, de trobar un lloc al món i inclús algú i nterpreta que l’esforç té recompenses.

En l’àmbit de valors destaquen: el benestar, el treball, l’esforç, l’esperança, la solitud, l’autoestima, etc. Tots aquests conceptes mencionats segueixen la idea inicial, així que és bona senyal.

FÀSTIC

Aquest curt ha estat el menys entès, algunes persones s’han explicat la forma més literal i altres directament han posat que no l’entenien. Tot i que, bastantes persones han interpretat l’argument, com era plantejat per nosaltres, la idea de diversitat i autoestima.

En quant a l’aprenentatge, les persones que ho ha comprès, parlen d’acceptar-se a un mateix, de no caure en els estereotips i de la importància de la diversitat. És a dir, aquelles persones que han mirat més enllà s’han quedat amb la idea principal, però no han interpretat del tot l’aspecte de fàstic cap al sistema, que és el que ens fa ser iguals.

Diversitat, identitat, comunitat, autoestima i crítica són els valors més repetits.

POR

La història de Por s’ha entès correctament, tothom parla d’un nen que té por de quelcom (realment magnificat) i s’enfronta.
Sobre l’aprenentatge han dit el que voliem transmetre: les pors han de ser enfrontades i superades amb valentia. També algú comenta que el coneixement ens treu moltes de pors i és una resposta que no és la inicial, però és com subordinada i igual de certa.
Els valors són clars també. Els més anomenats són, òbviament, la valentia i la confiança. La veritat i el benestar es troben en segon lloc, però també tenen com el mateix sentit. 

Galeria dels gràfics a partir de les respostes sobre els valors de cada curtmetratge.

Preguntes finals

A les preguntes finals, s’havia de dir quin era el preferit i per què.
Un 62% ha triat el de ràbia, un 20,3% el de la tristesa i l’alegria i el de la por ha estat elegit per un 11,9%. Uns resultats que ja més o menys preveiem, perquè la història de la Ràbia és ràpida i entenedora, el curtmetratge de Tristesa i alegria crida molt l’atenció la tècnica, i el del fàstic és la història més metafòrica i difícil.

Final.png

Els motius són molt diversos: per la tècnica, per la història, el missatge i els valors, perquè s’han sentit identificats, l’estètica de les imatges, etc. El fet de que s’hagin sentit reflexats és el que més emociona, ja que dóna satisfacció veure com les històries que crees arriben a transmetre.
A comentaris finals, molta gent ha compartit la seva opinió sobre el projecte general i totes són positives: han valorat l’esforç que hi ha darrere i han compartit que els han encantat els audiovisuals.

CONCLUSIONS FINALS

Després de pràcticament un curs sencer dins d'aquest projecte, podem extreure diverses conclusions:

INFORMAR-SE del procés de creació que hi ha dins l'animació i de com ha arribat fins al dia d'avui, és crucial per poder-ne realitzar una i sobretot per trobar idees i possibles referents. 

REFERENTS han d'utilitzar-se sempre. No significa copiar altres dibuixos, sinó saber com és en la realitat el que s'està dibuixant , o bé fixar-se en exemples per tal de fer-ho de manera correcta.

DEDICACIÓ és la paraula més adequada quan parlem de produir quatre curtmetratges d'animació. Sense molt d'esforç, temps i ganes, no s'arriba enlloc.

PRÀCTICA és sinònim d'eficàcia i velocitat al anar aprenent a dibuixar i sobretot a animar una animació 2D amb el programa Procreate. S'ha millorat ràpidament al dedicar-s'hi una mica cada dia.

SORTIR DE LA ZONA DE CONFORT cada vegada que es comença un dels quatre curts és un fet. Al elaborar-los amb diferents tècniques, obliga a estar concentrat, degut als canvis constants.

ACONSEGUIR trobar la manera més adient per distribuir cada escena per tal de fer-ho simple (i que un públic de totes les edats ho pugui entendre sense cap problema) ha estat un repte.

TRANSMETRE un missatge important i seriós és possible mitjançant curts d'animació. Possiblement sigui un dels millors mètodes ja que el públic no ha de parlar cap idioma en concret . 

ELS CONEIXEMENTS o vivències de cadascú afecten a l'interpretació que fan dels conceptes dels curts. Ho interpreten a la seva manera, no hi ha respostes incorrectes mentres s'entengui el tema. 

OBJECTIUS ASSOLITS

CONÈIXER

Tot el que ens hem proposat, resoldre els dubtes que hi havia abans de començar, entendre d'on ve tot això de l'animació i en què consisteix exactament.

Aquest objectiu es completa dins l'apartat de 

APRENDRE

A dibuixar cada fotograma, a convertir un dibuix en una animació, a editar-ho i fer-ho tot seguint el procés creatiu oficial d'un curtmetratge.

Aquest objectiu es completa dins els diversos apartats 

EXPERIMENTAR

Utilitzant les quatre tècniques de dibuix diferents i aprenent desde zero amb cada una d'elles, ja que ens obliguen a pensar alternatives i de cara a un futur ens obra la ment.

Aquest objectiu es completa dins l'apartat de

TRANSMETRE

Cadascun dels missatges proposats, alguns amb més dificutat que altres, però finalment assolit.

Aquest objectiu es completa dins l'apartat de

Per últim, cal esmentar que s'ha pogut resoldre cada problema, complicació o obstacle que ha intervingut durant el projecte. S'han trobat alternatives, s'ha canviat la manera de fer les coses quan aquestes no funcionaven, o bé s'han buscat i pensat noves idees per esquivar o eliminar el problema.

I és que, ha estat una feina de dues, tot s'ha fet de manera autònoma, sense cap ajuda més que d'Internet i les recomanacions de la tutora.

Ha estat un plaer treballar totes dues juntes per arribar al final.

AGRAÏMENTS

En primer lloc, volem donar les gràcies a la nostra tutora la Teresa Tintó pels seus consells en el procés de treball. També a la Ana Paredes, que tot i no ser la seva feina, ens ha guiat quan necessitàvem una segona opinió.

Sobretot volem agrair el suport als nostres familiars i amics, que durant tots aquest mesos de feina, han estat recolzant-nos i animant-nos en tot moment. Ja que són els que han hagut de veure la pitjor cara d’aquest projecte, l'estrès i la feina que hi ha darrere.

També, com a petita aportació, explicar que aquest treball ha sorgit gràcies a l'estima que li tenim al món de l’animació. Referents com Disney, Pixar i altres empreses són els que des de petites ens han fet a nosaltres mateixes. 

Per ùltim, dirigir-nos als que gaudeixen i gaudiran del resultat d’aquesta feina, perquè tot això està fet per transmetre quelcom al món i no seria possible sense ells: les persones que ja han participat contestant a l’enquesta o que d’aquí un temps visualitzin algun dels curts per algun motiu.
 

FLASHINK PRODUCTIONS - Núria Soler i Martina Tristany

  • Instagram
  • YouTube
bottom of page