top of page
67315AB2-34B0-4958-9C25-C7143F54C0E9.jpe

EXPERIÈNCIES

16-5-2021

Visita Exposició Pixar, construint personatges

​Jo, la Martina Tristany, vaig visitar l’exposició Pixar, construint personatges al Caixaforum de Girona.
Aquesta tracta del procés previ a la creació de les pel·lícules d’aquesta companyia, és a dir, mostra tot els passos que fan abans de portar l’animació a terme. Aquesta part queda una mica oblidada però és igual d’important o inclús més que la producció en sí, s’ha de fer un bon disseny de personatges perquè després sigui més fàcil animar-los.
La idea principal de l’exposició era aquesta: la importància del disseny de personatges. Però referent a això es va poder extreure altres conclusions que es poden aplicar al nostre projecte:

Primerament, em va cridar l’atenció la varietat de plantejament de personatges, hi havia esbossos de personatges i escenes amb tècniques molt diverses (llapis, aquarel·les, pastels, digital, etc), fitxes amb esbossos i anotacions de cos sencer o de parts, storyboards i/o animatics, i el més destacat de la mostra, maquetes de cera amb molt detallisme.

Lògicament, cada una d’aquestes peces està feta per un departament diferent dins de la companyia. Hi ha molta gent treballant, només en aquest aspecte ja es veuen les diferents modalitats. Existeixen més àmbits, apart dels dissenyadors: animadors, directors, enginyers de software, etc. És obvi que estan organitzats i tenen comunicació, perquè la feina surti endavant.

Un fet que ja tenia més o menys entès era el canvi del personatges des de la primera idea fins el resultat final, però allà es notava molt. Veies els primers pensaments de la Boo (personatge principal de Monstres SA) i eren molt diferents a com tots la coneixem avui en dia, és més a mi em recorda a la Mèrida (personatge protagonista de Brave) encara que fos molt anterior.

Per acabar, vull comentar el que es considera la base i la clau de les pel·lícules de Pixar: el terme simplexity. Fan servir aquesta eficaç tècnica perquè els personatges es diferenciïn visualment, consisteix en barrejar la simplicitat i la complexitat. Els artistes passen a les formes més simples el personatges, i els posen en conjunt. És quelcom que pot fer qualsevol, si agafes tots els personatges d’una pel·lícula de Pixar un al costat de l’altre, es mostra l'atenció que se li ha dedicat a cada un. Són diferenciables, però encaixen en el conjunt.

En el cas de la Boo i el Sulley (personatges principal de Monstres SA), la noia d’allà em va explicar que van ser pensats i dissenyats sempre junts perquè tinguessin una relació més exterior i que el públic notés el vincle interior. Això ho fan sobretot en aquells que apareixen molt de temps alhora.

Realització Curs online Introducción a Procreate

25-8-2021

Jo, la Martina Tristany, vaig realitzar durant l’estiu un curs online a la plataforma de “Domestika”, aquest s’anomena Introducción a Procreate i l’imparteix en Román García Mora, un ilustrador i modelador 3D.
És un curs que t’ensenya els bàsics de l’aplicació Procreate, la que fem servir per la producció dels curts, però no només això, ja que tot i que porto fent ús d’aquesta durant un any aproximadament hi havia algunes eines o funcions que desconeixia. També cal destacar que el curs és antic, però ha estat actualitzat al 2020 degut a que la nova versió de Procreate contenia alguns canvis respecte l’anterior.


A part d’adjuntar alguns projectes de tasques que em demanaven, volia comentar també les funcions que més ùtils i curioses m’han semblat:

Primer, tota la configuració de la icona de la ‘Vareta’ m’ha semblat magnífica. No sabia que el programa contenia totes aquestes funcions sobre el color que es troben als programes de fotografia (To, Saturació, Brillantor, Equilibri de color, Curves i Mapa de gradient). També tota la part de Desenfocaments de diferents maneres em sembla molt curiosa, així com les eines de Licuar i Clonar demostren que l’aplicació és molt completa. Aquesta part és bona però realment no li trobo utilitat al nostre projecte.

 

En canvi, he après, amb l'última unitat del temari, a realitzar pinzells personalitzats que poden ajudar-nos en aspectes més concrets. He entès els paràmetres que ens dóna el programa i sé més o menys orientar-los per casos específics de la il·lustració.

 

L’aspecte de les referències i guies de dibuix (de quadrícula, simetria, isomètrica i perspectiva) no el tenia gaire explorat, i em sembla també molt útil per fer qualsevol obra.

 

Una altra èina molt necessària en el nostre treball és l’ús de capes, jo ja sabia fer-les servir anteriorment però ara he descobert funcions d’aquestes que no coneixia (sobretot relacionat amb el color, la combinació entre elles i les màscares). Dins de la unitat de capes, s’ensenya també l’Ajuda d’animació que té l’aplicació però ho fa molt superficialment.

Per ùltim, dir que el curs m’ha semblat molt enriquidor i, m’ha ajudat molt a treure-li més suc a Procreate i anar més confiada al utilitzar-la. Els vídeos són molt clars i les explicacions molt entenedores, a més tinc accés il·limitat per si algun dia necesito consultar quelcom.

Lectura d'un eBook d'animació Animation: tips & tricks

02-9-2021

Jo, Núria Soler, vaig trobar una escola d'animació online anomenada "Animation Mentor" la qual oferia (en forma d'Ebook) una guia escrita per diferents animadors professionals amb diferents trucs i consells dirigida a principiants. També parla de com és la vida d'un animador i ajuda a conèixer millor aquesta professió.

He realitzat una síntesi del llibre extreient les idees principals i més rellevants:

 

Shawn Kelly, un supervisor d'animació, cofundador de "Industrial Light & Music" comença parlant de com ha de ser un bon animador: recalca en diferentes ocasions que no és necessari tenir estudis previs relacionats per arribar a ser un animador. És evident que al tenir-los ho tens més fàcil, però el que sí que és necessari és sentir passió pel que fas i tenir els ulls oberts sempre per obtenir coneixement quan sigui i d'on sigui. I és que realment també podem aplicar dins del nostre treball tot el que coneixem a través de ser observadors i fixar-nos en el que ens passa pel davant cada instant. 

Don Kim, director i artista de storyboards, explica què fer i què no fer al ser animador:

   -   SÍ: al crear un vídeo de demostració, només has d'incloure la teva millor feina, encara que escenes que vas fer al        principi et portin bons records. A poder ser, les millors escenes al principi, de manera que impactin més. També          és important saber ordenar cada escena, és preferible anar canviant de temps (escenes lentes i ràpides                        alternades) de manera que el públic no s'avorreixi.

       Per últim, pot ser interessant afegir un portafoli amb l'storyboard, proves de color o esbossos per així poder                mostrar el procés i el treball que hi ha hagut darrere.

   -   NO: un vídeo de demostració no pot durar més de 5 minuts, com a màxim 2. Menys és més.

       Tampoc s'ha d'omplir el vídeo amb transicions i títols constantment. La claredat és important i amb música de              fons ja és suficient.

       La primera impressió és important!

Shawn Kelly torna a aparèixer per donar més recomanacions: que els animadors realitzem classes de teatre, això pot ajudar a saber interpretar i poder posar-se al lloc del personatge que has de donar vida dins l'animació.

Saber i conèixer el tipus d'audiència a qui va dirigit el que crees és important. 

Finalment afegeix un últim consell: fes-ho simple! 

Captura de Pantalla 2021-09-20 a les 18.19_edited.jpg

La segona part de la guía la estrena Nate Wall, un animador que treballa a l'estudi de Pixar. Parla de la seva experiència personal com a treballador d'aquesta gran empresa: parla de la pressió, de saber compaginar el temps i l'esforç amb les emocions i poder ser professional fins a obtenir els resultats desitjats. I es que a part del resultat final, és tant o més important el procés. 

Nate respon a vàries preguntes, i finalment diu que ell va decidir dedicar-se a l'animació per a poder transmetre tant a nens com a adults, tot el que vol dir, a través de curts, de vídeos, de clips, de pel·lícules d'animació, etc.

IMG_5765.jpg

Escena de la pel·lícula de Disney Pixar "Rapunzel" elaborada per l'animador Zach Parrish. 

Dins de l'eBook en Zach també és entrevistat i comenta que a l'hora de dibuixar aquesta escena va ser el primer cop on va haver d'animar a un personatge plorant. 

Confessa que es va emocionar en vàries ocasions durant el procés de creació.

​Bé doncs, retornant als consells, la mateixa empresa Animation Maker ens en dona uns quants:

   - Guardar la feina constantment per no perdre-la en cas de qualsevol error informàtic.

   - No només hi ha una sola manera de fer les coses, s'ha d'aprendre a buscar alternatives.

   - S'ha d'organitzar-se i saber de quant temps es disposa per a realitzar la feina.

   - Descansar. No estar moltes hores seguides fent el mateix, ja que realment en redueix l'efectivitat.

Per acabar, la Jane Cassidy, animadora de Pixar, explica dos errors freqüents que s'han d'evitar: 

   - Desconèixer el temps i esforç que suposa l'animació. 

   - No preguntar ni rebre comentaris sobre la feina que estem fent. Sempre és necessari saber si es transmet el que        volem que es transmeti, per tant s'ha de tenir en compte tant a professionals que et puguin corregir o aconsellar,        com a públic el qual només podrà dir-te què entén del que veu. 

​Finalment, aquesta lectura m'ha fet reflexionar i he arribat a vàries conclusions: és més necessària l'observació constant, l'esforç i la dedicació durant l'elaboració d'un curtmetratge, que no pas els coneixements previs.  

De cara a un futur, si em dedico a l'animació, haig de tenir la ment oberta a aprendre cada dia ​i a estar millorant constantment. També rebré crítiques constructives o suggeriments que hauré de poder dur a terme.

Es necessita temps, molt de temps.

No és una feina gens fàcil, i menys quan està dins d'un àmbit com n'és el tecnològic, que va augmentant cada dia, cada cop té més eines i ens hem d'anar actualitzant constantment.

Tinc clar que si m'hi dedico serà pel fet de que realment m'omple animar i em comprometo a tenir sempre els ulls oberts a noves metodologies, idees, procediments i estils diferents de treball.

Experiència amb Procreate

Des d’un principi totes dues hem estat d’acord en utilitzar el programa Procreate com a programa oficial per elaborar cada un dels curts d’animació. És un programa disponible exclusivament per Ipad i actualment té un preu de 10 euros.

Abans de començar amb aquest projecte, ja teniem experiència utilitzant-lo per a dibuixar i crear il·lustracions digitals, ho haviem fet tant per tasques de l'institut com en moments d'oci propi, és a dir, que a totes dues realment ens omple dibuixar digitalment.

En canvi, dins l’àmbit de l'animació que té Procreate, no hi haviem entrat mai abans. És per això que ha estat tot un procés d’investigació, de provar i provar i no parar d’intentar-ho fins a aconseguir el resultat que voliem. 

Al principi, per falta de pràctica, hem dedicat moltes més hores per fer una simple escena, que no pas més tard, quan ara ja ho tenim tot automatitzat.

10-10-2021

Imagen 1.png

Com funciona Procreate?

 

Primer s'ha de crear la pàgina, selecciones la mida que necessites i es crea un full en blanc.

Imagen 7.png

A la part superior dreta s'hi troben diverses funcions

  • Al cercle de més a la dreta, es pot escollir el color i crear paletes pròpies de colors. També hi ha un petit historial que guarda els últims 10 colors que s’han utilitzat, pot ser útil en molts casos.

  • En la segona opció des de la dreta, es poden veure totes les capes que formen el dibuix, normalment s’utilitza una capa per cada color utilitzat. Al acabar el dibuix s’ajunten totes en un grup o bé es combinen, ja que després, en l’animació, cada capa o grup és un fotograma. Per tant interessa que cada capa hi ha hagi un dibuix sencer.

Imagen 4.png
Imagen 2.png
Imagen 5.png

Capa visible

Capa no visible

Capa de fons

(dins l'animació serveix per establir el mateix fons en tots els fotogrames)

Paletes de color


 

La goma     

d'esborrar

Imagen 5.png

 

El pinzell: se'n pot escollir entre una gran varietat d’estils i mides diferents.

El difuminador

Imagen 6.png

El botó del mig és el comptagotes, amb el qual es pot seleccionar qualsevol color del dibuix i poder seguir dibuixant amb el mateix.

Es pot també polsar el color de qualsevol lloc de la pantalla i fa la mateixa funció.

Per modificar la mida i opacitat d’aquestes tres eines principals, es pot fer amb les dues barres que hi ha a la zona esquerra del full. 

Utilitzant el llapis de dibuix digital anomenat "Apple Pencil", pots pressionar més o menys en funció de la gruixodesa i opacitat que desitgis en la pinzellada del llapis, de la goma d'esborrar o bé del difuminador.

Imagen 3.png

Bé, fins aquí totes dues ja hi haviem arribat. 

Però si entrem dins l’apartat de l’animació, és aquí on poc a poc hem anat aprenent com realitzar un curt d’animació.

IMG_1168.jpg
IMG_1169.jpg

Un cop s'activa l'opció d' "Animation assist", es pot visualitzar com està resultant la nostra feina, fotograma a fotograma.

Es pot reproduir l'escena, per corregir possibles errors o veure les millores que s'hi podrien afegir.

IMG_1170.jpg

Anant a "settings" es pot escollir entre:

  • Si es vol que al reproduir el vídeo es reprodueixi una sola vegada, o ho vagi fent consecutivament, o bé que al acabar, comenci des de l'altre costat, fent un efecte de ping-pong.

  • Els fotogrames per cada segon, és a dir, la velocitat amb que es reprodueix.

  • L'opacitat dels fotogrames anteriors, que en molts casos serveixen de referència.

Fent click sobre cada fotograma, es pot decidir la seva duració (és a dir, el temps, en forma de fotograma, que es vol que duri aquell fotograma en concret).

Per exemple: que un sol fotograma es mantingui visible durant el mateix període de temps al que se'n haurien vist 5 de diferents.

També es pot duplicar o eliminar.

Per probar com funcionava aquesta part nova, vam realitzar aquestes proves:

I a partir d'aquí, hem elaborat cada un dels curts d'animació. 

FLASHINK PRODUCTIONS - Núria Soler i Martina Tristany

  • Instagram
  • YouTube
bottom of page